
Mufinki marchewkowe
Dlaczego by nie połączyć słodki smak ze zdrowym warzywem i zamknąć je w postaci mufinek. Bardzo często nasze dziei nie przepadają za surówkami, kręcą nosem na sam widok, doskonałym zamaskowaniem na przykład marchewki, jest użycie jej w mufinkach, dzięki swojej słodyczy marchewka jest niewyczuwalna, a i smak jest kuszący i zadowoli nawet największą marudę. Składniki jakie potrzebujemy to jedynie:
– 4 małe jajka (lub 3 duże)
– 3/4 szklanki cukru
– 20 g cukru waniliowego
– 1/3 szklanki oleju
– 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
– 450 g startej marchewki
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
– konfitura z czerwonych owoców
– 250 ml śmietanki 30 lub 36%
– 2 płaskie łyżki cynamonu
– opcjonalnie śmietan-fix
– 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Nasze składniki przechowajmy w temperaturze pokojowej. Najpierw ubijamy jajka z cukrem, cukrem waniliowym, mikserem na najwyższych obrotach, nasze składniki powinny się dobrze połączyć, a cukier całkowicie rozkruszyć. Następnie dodajemy olej, cynamon, po czym miskujemy lekko mikserem przez dosłownie chwilę. Do uzyskanej masy dodajemy startą marchewkę, mąkę przesianą przez sitko, oraz proszek do pieczenia. Wszystko należy teraz wymieszać tak ażeby nasze składniki się bardzo dobrze połączyły ze sobą. Masę należy przełożyć do uprzednio uszykowanych foremek mufinkowych, nie do końca, gdyż nasze ciasto urośnie, do środka naszej masy wkładamy łyżeczkę konfitury, nada nam to smak kwasowości, ale i lekkiej słodyczy, a dzięki temu mufinki będą mokre w środku. Następnie dokładamy masy tak ażeby zapełnić mufinkę, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni na czas około 20-23 minut. Jako krem możemy zrobić schłodzoną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach wraz z fixem, cukrem pudrem, cynamonem dosłownie szczyptą, tak zrobiony krem formujemy na naszych mufinkach i gotowe.
Mufinki z białą czekoladą z malinami
Maliny i biała czekolada na samą myśl leci ślinka, jest to bardzo dobre i przede wszystkim przepyszne połączenie, dodajmy do tego pulchne mufinki zrobione własnoręcznie, sprawi że znikną wyciągnięte natychmiast z piekarnika. Na sam koniec udekorowane kremem śmietankowym i przepyszne ciasteczko gotowe. Składniki jakie potrzebujemy to:
Ciasto:
– 2 jajka
– 120 g cukru białego
– 100 g roztopionego masła lub oleju
– 200 g serka homogenizowanego
– 100 ml mleka
– 320 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– 100 g malin
– 100 g czekolady białej.
Przygotowanie:
Składniki do mufinek powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, ażeby nie było problemu z połączeniem ich ze sobą. Zabierając się do pracy potrzebujemy miski do której dodajemy jajka, które miksujemy wraz z cukrem na wysokich obrotach miskera przez około 3 minut. Powinna nam z tego wyjść jasna masa, do której dodajemy kolejno olej, masło, które uprzednio roztopiliśmy, serek homogenizowany, mleko, mąkę, oraz proszek do pieczenia. Wszystkie nasze dodane składniki mieszamy trzepaczką, bardzo dokładnie łącząc wszystkie składniki ze sobą, dodajemy białą czekoladę, którą należało pokroić w drobną kostkę, po czym mieszamy jeszcze przez chwilę. Do przygotowanych foremek na mufinki nakładamy naszą masę, nie do końca, gdyż mufinka urośnie nam w piekarniku. Wbijamy lekko nasze świeże maliny do środka, prawie gotowe. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni góra i dół, bez termo-obiegu i wstawiamy je na około 22-25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika już mamy ochotę je zjeść, robimy do niego krem śmietankowy, możemy użyć gotowego, lub zrobić samemu, nakładamy na wierzch babeczki i gotowe możemy delektować się przepysznym smakiem mufinki z białą czekoladą i świeżymi owocami.